FOTO: Shutterstock

Ufrivillig pappa – Hva når du ikke vil bli pappa?

annonse

Innhold i artikkelen:

Med utgangspunkt i at du er voksen nok til at du vet hvordan barn blir til, så vi ikke gå inn på det praktiske om hvordan dette foregår. 

Det er en del forskjellige situasjoner der man ikke ønsker å bli pappa. 

Om livssituasjonen er feil – at man er for ung, at dere har slått opp, at det var et uhell, eller i verste fall at du har blitt lurt. Ditt store problem er da at du skal bli pappa, men du har ikke lyst.

Denne artikkelen er en lynrask og enkel innføring hva som skjer når du får vite at du skal bli pappa mot din egen vilje – ufrivillig pappa. Vi skal se på hva barnebidrag er, og noen av ordene du møter på i forbindelse med å få barn som du ikke vil/skal ha ansvaret for.

Livet er ikke over

Å få nyheten at man skal bli pappa, sånn helt ut av det blå, er selvfølgelig et sjokk. Det kan med en gang føles som at du må endre på alle dine fremtidsplaner, og at du nå er låst i en situasjon du ikke ønsker å være i. 

Det beste du nå kan gjøre er å ikke få panikk, men ta noen dype åndedrag og kanskje fordøye informasjonen litt. Så må du begynne å søke informasjon og planlegge fremover. Får du et barn om et par måneder vil livet selvfølgelig endres, men kanskje det ikke endres like drastisk som du i første omgang tror.

Det å plutselig få vite at man skal bli foreldre kan være en tung psykisk belastning. Det er lov å føle på sorg over at livet ikke ble sånn man hadde planlagt det, og frustrasjon og sinne over situasjonen. Det er helt normalt. Dersom du trenger mental støtte i denne tiden anbefaler vi at du tar en telefon til Mental helses hjelpetelefon eller chat, så kan de hjelpe deg å sortere tankene dine, motivere og støtte.

116 123
Hjelpetelefonen
Mental helse</sub

116 123 er en gratis og døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Telefonen er åpen alle dager, året rundt, også på røde dager. De er åpne når alt annet er stengt.

 

Mental helse har også en tjeneste som de kaller foreldresupport, som du også kan ringe om du ønsker. Det er samme telefonnummer som hjelpetelefonen, men du må taste 2 for å komme til riktig avdeling.

Ønsker du ikke å ringe, kan du skrive i chatten som ligger fast nederst på mentalhelse.no.

 

Noe av det viktigste du kan gjøre nå er å unngå uvennskap med den kommende barnemoren. Det vil bli snakk om å ta ansvar for barnet, om du skal ha ta del i barnets liv eller ikke, og selvfølgelig barnebidrag – noe vi kommer tilbake til. Det er viktig å samarbeide nå, for all motvilje nå vil kunne komme tilbake å gjøre livet surt for deg siden.

Å bestride farskap

Hvis barnets mor har ført opp deg som far, og du faktisk er far, så er det veldig lite du kan gjøre for å komme deg unna dette. Du kan selvfølgelig bestride farskapet, og da opprettes farskapssak. 

Det vil bli foretatt intervjuer eller avhør av mor og potensiell far. Hvis du fortsatt velger å bestride dette blir det rettslig DNA-analyse. 

Så du ender kanskje opp med å skrive under på farskap uansett. Hvis barnet er ditt, så er det få ting du kan gjøre for snike deg unna ansvaret, selv om du skal bli en ufrivillig pappa.

Samvær med barnet

Barnet har i utgangspunktet rett til samvær med begge foreldrene sine. Hvor mye samvær barnet skal ha med hver enkelt må avtales mellom foreldrene, og vil sannsynligvis endres med alderen på barnet. Det vanligste de første tre årene er at barnet har en fast base hos den ene av foreldrene, og har korte men hyppige samvær med den andre forelderen. Etter som barnet blir eldre vil ofte samværet endres til å omfatte hele dager med overnatting, helger, ferier eller en annen ordning. En samværsplan er noe barnets foreldre må utarbeide sammen.

Når barnet er født er det hans/hennes rettigheter som er viktigst for samfunnet, og uansett hvor mye barnet bor hos deg eller sin andre forelder må dere dele på utgiftene. Dette er for å sikre barnets oppvekst, og at han eller hun får det som er nødvendig, som for eksempel mat, klær og utstyr til barnehage og skole. Dette kalles barnebidrag.

Må jeg betale barnebidrag?

Du og barnemor kan prøve å bli enige om hvor mye du skal betale. Hvis dere ikke klarer å lage en privat avtale på dette, må NAV inn og beregne hva barnebidraget skal være.

Da beregner NAV hvor mye penger du skal betale ut i fra hvor mye det koster å ha barn.

De samler da utgifter for det å ha barn. Dette omfatter kostnad til mat, leker, utstyr og annet tilsyn som f.eks. lege og barnehage og bokostnader som f.eks. husleie. 

Alt dette samles i en beregning som omtales som underholdningskostnaden.

Denne kostnaden fordeler NAV mellom barnemor og barnefar etter størrelsen på inntekten deres.

Barnebidragskalkulatoren

Hvis du vil vite hvor mye du må betale i barnebidrag kan du teste ut kalkulatoren til NAV ved å følge denne lenken til NAV

Kalkulatoren benytter mange av begrepene vi har omtalt i denne artikkelen. Her er en ordbok som du kan bruke som referanseverktøy når du fyller ut kalkulatoren.

Å være en ufrivillig pappa byr på mange utfordringer. Blant dette er å regne ut barnebidraget.
Det er ikke enkelt å bli enige om barnebidraget. ILL.FOTO: Envato

En del av ordene er forklart i kalkulatoren, og du kan finne forklaringene inne hos NAV.no ved å trykke på den lille sirkelen med spørsmålstegnet.

Når du fyller ut kalkulatoren må du også ha info om hvor mye du (bidragspliktig) tjener og hvor mye barnemor (bidragsmottaker) tjener. Så det kan være lurt å fylle ut kalkulatoren sammen.

På tross av at du skal bli ufrivillig pappa, er det viktig å kunne samarbeide nå, slik at dere unngår unødvendig opprydning i framtiden.

Veien videre

Dette var en innføring i hva som skjer når du får barn når du ikke ønsker å ha barn. Kort oppsummert så trenger ikke barnet å bo hos deg, men du må betale penger til hun/han eller de som passer på barnet til daglig. Barnet har rett på samvær med begge foreldrene sine, så der må dere lage en avtale som kan passe alle.

Dette er en veldig basic forklaring, men det gir deg et bilde på hva du har i vente dersom det er et barn på vei som du egentlig ikke vil ha.

Det viktigste du kan gjøre nå er å ikke tenke at dette er slutten på livet. Du har fortsatt de samme mulighetene, du er fortsatt deg. Hvem vet – kanskje det å være pappa ikke blir så ille. Og kanskje du faktisk begynner å glede deg til å være sammen med barnet ditt.

Mange suksessfulle menn er også fedre. Alt fra gærningen Elon Musk (han har en bråte med unger) og David Beckham til fiktive karakterer som Kratos fra God of War til Eddard Stark.

Selv om du skal bli ufrivillig pappa, så er ikke framtiden helt mørk. ILL.FOTO: Envato
Selv om du skal bli ufrivillig pappa, så er ikke framtiden helt mørk. ILL.FOTO: Envato
annonse
artikkelen fortsetter under

Livet er ikke over dersom du blir ufrivillig pappa.

Hva syns du om Ufrivillig pappa – Hva når du ikke vil bli pappa??

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Redaksjonen

Redaksjonen

Redaksjonen i Blipappa.no publiserer i blant artikler på nettsiden på vegne av andre eller egne journalister. Ta kontakt med post@blipappa.no dersom du har spørsmål eller henvendelser til Blipappa.no

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE