LEGO fornyer seg konstant, og hvert år kommer det ut hundrevis av nye LEGO-sett. Det betyr at dessverre må noen ut av sortimentet. I denne listen er våre favoritter som er vanskelige å få takk i. Det betyr nødvendigvis ikke at LEGO-settene er de aller største eller dyreste. Dette er primært sett som markedsføres mot voksne, men på blipappa.no ha vi en helt egen artikkel om de beste LEGO City-sett for barn.
Innhold i artikkelen:
Som sagt, selv om flere av disse settene i denne listen gikk ut av produksjon ved utgangen av 2023. Med andre ord: Fra og med 2024 lager ikke LEGO disse settene lenger, og de sendes heller ikke ut til forhandlere.
Det betyr ikke at det er helt umulig å få tak i drømmesettet. Butikker som ikke har solgt ut settene vil fortsatt ha de på lager, men de får ikke nye sett inn. Så følg med på nettbutikker og fysiske butikker. Som Extra-Leker har ikke samme varelager på nett som i fysisk butikk – så det kan lønne seg å ta en telefon eller turen innom om man bor i nærheten. Det finnes også noen få selvstendige brikkebutikker i Norge som kan ha sett inne som har gått ut for mange år siden. Vi har en liste over butikker som selger LEGO i Norge i denne oversikten.
Disse er ikke med i listen
Hvis du er en eller annen slags LEGO-connoisseur (Les: LEGO-nerd) vil du sikkert gråte over at vi ikke har med en gul borg eller grått romskip eller annet spennende som gikk ut av produksjon for mer enn førti år siden. Vi har også hoppet elegant over LEGO Technic (Ingen sølvfarget racerbil) og LEGO Star Wars (Ingen sjeldne minifigurer). Vi skriver opprinnelig artikler for småbarnsforeldre på blipappa.no, og denne artikkelen er litt i samme gata som det vi ellers gjør. I denne listen finner du sett som ikke er umulige å få tak i, bare ganske vanskelige å få tak i.
Den beste LEGOen du ikke får tak i
Dette er selvfølgelig vår subjektive oppfatning av hva som er gode sett – kort sagt – våre favoritter! Du må gjerne komme med din egen toppliste til oss på Instagram. Kanskje både vi og andre oppdager noen nye (og utgåtte) LEGO-sett vi kan drømme om.
Vi har navngitt de slik at først står navnet på LEGO-settet, og deretter settnummer i parentes. F.eks. Løvriddernes Borg (10305). Settnummeret kan brukes dersom du skal søke på Google. Da skriver du bare «Lego» og deretter settnummeret. Enklere og raskere enn å skrive hele tittelen. Settnummeret fungerer også som søkeord på LEGO.no og på Bricklink.
LEGO® House Exclusives
Her er to av flere sett i denne limited edition-serien med LEGO-sett du bare får kjøpt i en butikk i hele verden. A minfigure tribute og The Wooden Duck er en såkalt LEGO House Exclusives, og selges kun i butikken i LEGO House i Billund, Danmark.
The wooden Duck (40501)
Før LEGO lagde plastklossene de er så kjente for, lagde de treleker. Grunnlegger Ole Kirk Kristiansen designet en and av tre, som kunne trekkes. Denne har LEGO-designerne Stuart Harris og JME Wheeler klart å gjenskape i fullskala med det første settet som er eksklusivt produsert for LEGO House.
The Wooden Duck er mitt favorittsett, og jeg vurderte lenge å kjøpe den fra en tredjepart på nettet, men så endte det med at vi tok en familietur til LEGO House i april 2024, og da fikk jeg endelig tak i the Wooden Duck for 599 DKK.
LEGO The Wooden Duck kommer i en fancy eske med en instruksjonsbok som både ser eksklusiv ut, og inneholder masse ekstra historie og informasjon om historien til treanden og det som ble LEGO Group.
For LEGO-fans er dette et sett som vekker følelsen av å få et innblikk i LEGO® sin reise fra å være en lite familiebedrift på bygda i Jylland, til et gigantisk millardkonsern med tilnærmet monopol innen byggbare leker for barn.
A minifigure Tribute (40504)
Lego minifigurer slik vi kjenner de i dag ble lansert i 1978. Fra sa var de ganske like fram til LEG= begynte å eksperimentere med flere type ansikter, mer spenstig design selve figuren og flere hodeplagg rundt starten av nittitallet.
Dette settet heter A minfigure Tribute, og er passende nok en hyllest til en av de aller første minifigurene med unik trykk på ansikt og krop
En av de mange ikoniske minifigurene er kaptein Rødskjegg, Captain Redbeard som dukket opp i flere sett på 90-tallet. Senere ble han oppdatert med gullkrok og gull-epauletter (de greiene på skulderne), og da fikk han navnet Captain Brickbeard.
Uansett, her har LEGO®-designerne Stuart Harris og Markus Rollbühler designet en oppskalert versjon av Captain Brickbeard. Med over 1000 deler, og en høyde på 38 cm, så er dette et av de kuleste LEGO-settene vi har, og fortsatt ikke har bygget.
Vi gleder oss, og tror denne blir kul å ha på kontoret.
En kul funfact om dette settet er at kartet som figuren holder er faktisk et kart over Danmark, og Billund er avmerket med et rødt kryss. De to stiplede linjene som leder til krysset representerer veien til hjemlandene til de to LEGO-designerne som lagde settet. (England og Tyskland).
Lekeplass med sjørøverskute (40589)
Når man handler fra LEGO.com kan man være heldig og få med seg en av de mange kampanjene de har. I disse kampanjene har de ofte en gift with purchase, gave ved kjøpet, som kan utløses ved at du handler for et bestemt beløp eller mer.
Disse Gift with purchase-settene er ofte sett du ikke får tak i andre steder. LEGO Lekeplass med sjørøverskute er en slik GWP, og fulgte med kjøp fra LEGO sin nettside eller en LEGO Store i april og juni i 2023. Hvis man handlet for mer enn et bestemt beløp da.
Dette settet er mye mindre enn de andre på listen, men likefullt et av våre favorittsett. Her får du to minifigur-barn utkledd som sjørøvere, og en flott lekeplass designet som en sjørøverskute. Vi liker dette settet spesielt godt siden det er raskt å bygge, byr på gode lekefunksjoner for barna og gir assosiasjoner til egne sommerminner fra oppveksten.
Bygg det selv
Det er ingenting som hindrer deg fra å bygge dette settet ut i fra deler du har hjemme, og ingenting i dette settet er unikt eller spesiallagd. Allikevel, siden du kunne bare få tak i det som GWP, og må i dag lete på Bricklink eller i nisjebutikker for å få tak i det – så regner vi LEGO Lekeplass med sjørøverskute som et fantastisk LEGO-sett du ikke kan få tak i.
Derfor er Lekeplass med sjørøverskute med på listen vår. Settet er morsomt og enkelt, men byr på lekeverdi for de minste, og en flott byggeopplevelse for de voksne.
Politistasjon (10278)
LEGO har en serie med modulære bygninger som er store bygninger som kan festes sammen i slik at de lager en lang gate. De kalles modulære fordi alle bygningene passer sammen, og du velger selv hvordan din LEGO-gate, eller LEGO-by, skal se ut.
Denne serien som betegnes med den korte og greie tittelen LEGO® Modular Buildings Collection. Bygningene i denne serien er noen av de mest detaljerte LEGO-settene som finnes, og målgruppen er voksne.
Ved slutten av 2023 gikk hele tre forskjellige sett med modulære bygninger ut av produksjon, og vi har med to av disse i denne listen. Dette er Politistasjon, med settnummer 10278, og nesten 3000 deler.
Det kuleste med dette settet er faktisk historien som utspiller seg. For selv om settet heter Politistasjon, så består settet av tre bygninger. Til venstre for politistasjonen er en lys lilla bygning hvor du finner en donutkafé i første etasje, og en leilighet i andre etasje. På andre siden av politistasjonen finner du en liten aviskiosk, som faktisk har en stor rolle i historien som fortelles i LEGO-settet.
Historien løfter hele settet
Historien om at politiet jakter på en tjuvradd som stjeler donuts fortelles gjennom hele settet, og et og annet hint om hvordan tyveriene skjer dukker opp når man bygger leiligheten over donutkaféen. Politistasjon (10278) passer godt med et annet utgått sett, nemlig Brick Bank (10251) som var i salg fra 2016 til 2018. Begge disse settene har en historie som fortelles gjennom hint og funksjoner i settene. Politistasjon referer faktisk til et vaskeri som inngår i Brick Bank-settet. Den store plakaten som henger på siden av politistasjonen er et trykk med reklame for vaskeriet som driver med luguber business i Brick Bank-settet.
Politistasjonen er et veldig kult og detaljert sett, som dessverre gikk ut av produksjon ved slutten av fjoråret.
Middelaldersmed (21325)
Gjennom programmet LEGO® Ideas har det dukket opp ganske mange kule sett, og ett av disse er Middelaldersmien. Dette settet er et offisielt LEGO-sett basert på en modell av LEGO Ideas-brukeren Naimrob.
I følge Brickset.com kom Middelaldersmie på markedet 1. februar 2021. Etter to år og elleve måneder var det altså slutt, og LEGO sluttet å produsere denne 31. Desember 2023.
Allerede noen måneder etter LEGO-settets sorti har prisen for en uåpnet boks med LEGO® Ideas Middelaldersmed allerede begynt å stige, og den finnes den kun hos noen få butikker, blant annet hos Proshop. Ellers må du ut og lete blant privat selgere og nisjebutikker for å finne dette settet.
Dette var et av de første LEGO-settene vi kjøpte, og muligens det som gjorde oss hekta. Hele bygningen er utrolig detaljert, og vi ble stadig overrasket over nye detaljer og byggemetoder vi ikke hadde opplevd før.
Minfigur-riddere
Med i settet følger det fem minifigurer. En smed, en bueskytter og to Black Falcon knights. Disse ridderne har lang fartstid LEGO, og på nittitallet var de ofte å se i lego-sett med slott og middelaldertema. Nå har disse ridderne med en svart falk på brystet kommet tilbake. Siden har det dukket opp en falketrener som samle-minifigur (CMF) i 2023, og flere riddere og en hest i settet Lion Knights Castle (10305).
Med en total på rett over 2100 deler, er ikke dette unnagjort på en kveld, men absolutt en fryd å bygge over lengre tid. Hvor man virkelig kan ta pauser og studere alle detaljene i modellen.
Vi brukte to uker, og drøyde de siste posene for å få opplevelsen til å vare lengre. Heldigvis var det enkelt å drøye når man skal få en hverdag med to små barn til å gå opp.
Se settet hos Proshop.no
Affiliate-lenke
Bykvartal 10255
Bykvartal, eller Assembly Square, som settet heter på engelsk, er en av de mest detaljerte og interessante vi har bygget.
I anledning LEGO-jubileumet 10 år med modulære bygninger i 2017, lanserte LEGO® den aller største bygningen hittil. Med over 4000 deler fordelt på tre bygninger og halvannen byggeplate (48 knotter bred!), er Assembly Square et gigantisk og spennende lego-sett.
De fleste settene med modulære bygninger består av en eller to forskjellige bygninger, og en bredde på en byggeplate, altså 32 knotter bred. Assembly Square har som sagt en bredde på 48 knotter, og på denne flaten finner du tre bygninger. I hvert fall tre forskjellige fasader, to av bygningene henger sammen.
Inne i bygningene foregår det forskjellige ting i alle etasjer. Det er kjempegøy å bygge, og oppdage alle de små detaljene underveis. Førsteetasje alene byr på et torg, med en fontene. Torget er omkranset av en hjørrnekafé, en blomsterbutikk og et bakeri med tøff bryllupskake.
Hjørnekaféen er en referanse til den første (ish) modulære bygningen som kom ut i 2007, med det passende navnet Cafe Corner (10182).
I de to etasjene over er det også mye spennende, og det er mange morsomme småprosjekter som man bygger for så å sette de inn i settet. Våre favoritter er pianoet i dansestudioet, sovesofaen i leiligheten og tannlegestolen i etasjen under leiligheten.
En god byggeopplevelse
Dette er bare noen av de mange morsomme tingene som man bygger underveis. Kort oppsummert er hele Assembly Square en kjempeflott byggeopplevelse. I hvert fall hvis man bygger sammen, slik repetitiv fasadebygging ikke rekker å bli kjedelig.
LES OGSÅ: Hva er fordelen med LEGO Insiders?
Oppsummert er Bykvartal / Assembly Square den beste byggeopplevelsen vi har hatt. Både på grunn av størrelsen, men også på grunn av omfanget av detaljer og morsomme minibygg som piano, logoen til kafeen og de andre småtingene vi nevnte.
De eneste settene som overgår Bykvartalet i byggeopplevelse, sånn helt subjektivt, er Trekantformet hytte (21338) og Løveriddernes slott (10305). De to settene er heldigvis fortsatt tilgjengelige i butikk.
Assembly Square gikk ut av produksjon ved utgangen av 2023, men vi har funnet det i butikk senest i april. Både hos Ringo og Thomas Leker.
SE HOS BLIPAPPA: Oversikt over butikker som selger LEGO.
Julenissebesøk (10293)
Dette er det beste julesettet fra nyere tid, som faller opp i kategorien flotte lego-sett som du ikke kan få tak i, men allikevel ikke er helt umulig å finne.
Hvert år kommer LEGO ut med et julesett, eller LEGO® Winter Village Collection som serien heter. I 2022 var det Julenissebesøk som var julesettet. Med samme designer som Politistasjonen (10278) byr Julenissebesøk på et stemningsfullt sett fylt med julete detaljer og kanskje det flotteste kjøkkenet vi har sett i minifigur-skala.
Her kommer det oppdaterte bilder når julen nærmer seg, for akkurat nå mangler vi alle minifigurene som følger med. De er pakket ned sammen resten av julebyen, og kommer først på visitt igjen i desember. I dette settet får du fire minifigurer: En julenisse og en familie på tre.
Bygg sammen
Som de andre settene i LEGO® Winter Village Collection passer også Julenissebesøk veldig godt for familier som vil bygge sammen. Bruksanvisningen er delt opp i flere bøker, der juletreet og porten passer bra for de minste, mens voksne kan bestemme seg til at de skal bygge selve huset.
Pipen har en morsom lekefunksjon fordi den har plass til en minifigurer, så den medfølgende julenissen kan skli ned i peisen med sekken full av gaver. Fireåringen syns det var supermorsomt å slippe ulike ting ned pipen, og se de seile ut i stua. Morsomt og stemningsfullt sett for både store og små.
Selv om settet har gått ut av produksjon, har vi sett det hos Extra-Leker Krokstadelva, flere Ringo-butikker og hos Proshop.no, men når det er utsolig, så er det utsolgt. Dette settet kommer ikke inn igjen, og det er synd – for Julenissebesøk er det beste jule-settet fra nyere tid.
LEGO® Classic 90 år med lek (11021)
Dette LEGO-settet er perfekt for hele familien. Spesielt hvis mor og far bygde LEGO® i oppveksten. Her tas man med på en reise gjennom LEGOs historie.
Dette settet ble lansert i anledning at Lego fylte 90 år i 2022. Her får du hele 16 forskjellige ting som du kan bygge. De forskjellige tingene du bygger representerer milepæler i LEGO sin historie. Helt fra en minimodell av treanden som Ole Kirk Christiansen designet i 1935 til LEGO® Dots som dukket opp i.
For oss voksne, så vil vi kjenne igjen miniatyrmodeller av både romskip, sjørøverskute og kanske til og med en Bionicle.
Ved at settet består av mange småprosjekter er det enkelt å bygge sammen med barn, og det er både interessant og nostalgisk å se settene fra egen oppvekst satt i en tidslinje.
90 years of play-settet byr på mange klosser for pengene
LEGO du kan få tak i
Her er noen raske anbefalinger som fortsatt er mulige å få tak i.
Den første er et Boutique-hotell som er en modulær bygning (en serie med LEGO-bygninger som kan kobles sammen). Den er fra samme serie som Bykvartalet og Politistasjonen vi nevnte over. et Boutique hotell, er et hotell med få, men eksklusive rom. Altså, det motsatte av Sunwing-hotellene.
En annen flott anbefaling er den trekantformede hytta. Skikkelig stemningsfull med ekte hyttestemning. Det er etter vår erfaring det LEGO®-settet med flest detaljer man kan oppdage mens man bygger. En liten bonus for oss som er glade i dyr, er at det også følger det med en oterfigur! Settet er satt opp til å gå ut av produksjon ved slutten av 2024, så her må du forte deg!
Den tredje anbefalingen er den svigermor fikk til jul – en japansk hage med trær, koifisker, tehus og en liten bro.
Den siste anbefalingen er også den rimeligste, og den enkleste å få plass til hjemme. En flott modell av en isfugl, som ble lansert nå i 2024.