En graviditet er fascinerende og magisk, og for mange litt uvirkelig. Spesielt partneren til den gravide kvinnen, som ikke kjenner forandringen på kroppen og etter hvert små bevegelser fra mageboeren kan føle det hele som uvirkelig. Det kan hjelpe litt å lese seg opp på hva som skjer uke for uke, for å få en forståelse av hvor fort utviklingen skjer der inne. Og å hjelpe den gravide å huske å ta tilskuddet Folat – som er viktig for riktig utvikling av embryoet.
Uke 1
I svangerskapsuke 1 har ikke unnfangelsen skjedd ennå, men det er snart eggløsning for kvinnen, så samleie nå kan føre til bebis.
Uke 2
I denne uken skjer eggløsningen, og unnfangelsen kan finne sted. Et par dager etter at sædcellen og eggcellen har smeltet sammen har cellene delt seg til 16 eller 32 celler på sin reise mot livmoren.
Uke 3
I løpet av denne uken kommer celleklumpen frem til livmoren og fester seg i livmorveggen. Dette kalles implantasjon, og her skal celleklumpen vokse og dele seg i to – de ytre cellene danner morkaken, og de indre cellene blir til barnet – som nå kalles embryo.
Uke 4
Fra å være et platelignende embryo blir det nå mer avlangt og rørformet, og det består nå av tre cellelag. De tre lagene blir til alle kroppens organer – det indre laget blir til fordøyelsesssystem, lever og lunger, det mellomste laget blir til hjerte, kjønnsorganer, bein, nyrer og muskler, og det ytre laget blir nervesystemet, øyne, hår og hud. Det er nå mulig å se hva som er hodet og halen til embryoet, og det er rundt 2 millimeter langt.
Uke 5
Denne uken begynner faktisk det primitive lille hjertet å slå og pumpe væske! Hjernen deler seg i tre deler, forhjernen, midthjernen og bakhjernen, og ryggmargen er på plass. Embryoet er forbundet med morkaken, og denne forbindelsen blir til navlestrengen i denne uken. Navlestrengen transporterer næring og oksygen fra mor til embryo, og avfallsstoffer fra embryo til mor. Embryoet er rundt 5 millimeter langt mot slutten av denne uken.
Uke 6
Embryoet er nå formet som en C, og måles fra hode til rumpe (altså ikke hele kroppslengden). Øynene, ørene, tenner og ansikt begynner å formes, og mot slutten av denne uken vokser det frem små knopper, som skal bli armer og bein. Hjertet fylles denne uken med blod, og dette pumpes rundt i de små blodårene. Lengden denne uken er ca. 7-9 millimeter fra hode til rumpe.
Uke 7
Hjertet går nå fra å bestå av to hjertekamre til fire, og det dannes nå ca. 100 nerveceller per minutt. Embryoet er dekket av et tynt hudlag og ligger nå helt innelukket inne i en sekk full av fostervann, som skal beskytte det mot støt utenfra, og som gjør at fosteret senere kan bevege seg fritt. Lengden på embryoet har fordoblet seg siden forrige uke, og er like stort som et blåbær.
Uke 8
Kroppen begynner så smått å rette seg ut, og skjelettet har begynt å forbene seg. Fingrene og tærne begynner å dukke opp denne uken, og embryoet har nå begynt å bevege på armer og bein. Tarmene vokser i lengde og har ikke plass inne i embryoets kropp, så det legger seg på utsiden (de vil trekkes inn igjen om noen uker). Embryoet vokser ca. 1 millimeter om dagen, og er i denne uken like stort som et bringebær.
Uke 9
Nå er embryoets hale helt borte, og hodet begynner å se mer menneskelig ut. Musklene har begynt å dannes, som gjør at embryoet kan bevege seg litt mer. Øynene er ferdige, men øyelokkene er lukket og åpnes ikke for om flere uker. I løpet av uken vil embryoet være 27 – 31 millimeter langt (hode til rumpe), ca. på størrelse med en oliven.
Uke 10
I denne uken går barnet fra å være et embryo til å være et foster. Alle indre og ytre strukturer er ferdige, og fosteret skal bare vokse frem mot fødselen. Armene er såpass lange nå at de kan møtes rundt brystet, og fosteret har nå fått litt bedre kontroll over bevegelsene sine. Den meste kritiske delen av utviklingen er nå over, og fosteret er nå på størrelse med en sviske (31 – 42 mm hode til rumpe).
Uke 11
De små hendene kan nå åpne og lukke seg, fingerneglene er synlige og anlegg for både hår og tenner dannes. Ved slutten av denne uken går tarmene tilbake inn i buken til fosteret. Det er mye bevegelse nå, men dette kan ikke kjennes av mor ennå. Fosteret er mellom 44 og 60 millimeter langt og veier rundt 8 gram.
Uke 12
Fosteret kan nå svelge, gjespe og suge, og det har reflekser. Brusk er formet rundt barnets hode, og dette blir senere til hardt bein. Selv om anlegget til tenner er til stede, vil ikke de første tennene komme frem før rundt seks måneder etter barnet er født. Tungen er på plass, og det samme er strupe og stemmebånd. Fosteret veier nå mellom 14 og 20 gram, og er 6 – 7 cm langt fra hode til rumpe.
Uke 13
Fosterets urinproduksjon har startet; den drikker fostervann som den fordøyer og skiller ut som urin. Urinen er steril og skilles ut sammen med resten av fostervannet via morkaken. Fostervannet fornyes kontinuerlig, så fosteret blir ikke liggende i sin egen urin. Tarmene utvikler folder og totter, som vil øke opptaket av næringsstoffer når barnet skal spise mat etter fødselen. Hjernen fortsetter å vokse. Fosteret er ca. 8 cm langt og veier ca. 35 gram.
Uke 14
Fosteret kan nå suge på tommelen og lage grimaser! Musklene fortsetter å vokse, og fosteret kan derfor nå knytte nevene, og beveger seg nå mye med mykere og mer kontrollerte bevegelser. Lungene utvikles, og for å øve opp lungene vil fosteret «puste» inn fostervann og puste det ut igjen. Lengden er nå 9 cm og vekten er rundt 50 gram.
Uke 15
Fosterets hud er tynn og man kan tydelig se blodårene gjennom den. Huden er dekket av små hår, som kalles lanugohår. Disse beskytter den tynne huden, og vil dekke kroppen frem til like før fødsel. Fosteret kan gjøre flere ansiktsuttrykk, og kan for eksempel åpne munnen. Vekten nærmer seg 100 gram, og lengen er ca. 10 cm.
Uke 16
Fosteret vokser raskt, og har nå en full lengde på ca. 16 cm, og veier rundt 140 gram. Utviklingen av brunt fett starter nå, for at babyen skal kunne holde varmen etter den er født. Babyer kan ikke skjelve for å holde varmen, så de er avhengige av forbrenning av brunt fett for å kunne holde på kroppstemperaturen.
Uke 17
Øynene, som fortsatt er dekket av øyelokk, kan nå oppfatte lys. Holder du en lommelykt mot magen kan babyen se lyset. Det vokser mer hår på hodet, øyenbrynene og øyevippene denne uken. I løpet av de neste ukene vil babyen få sine helt unike fingeravtrykk. Fosteret er nå ca. 18 cm langt og veier 190 gram.
Uke 18
I løpet av denne uken kan fosteret høre, så nå er det supert å starte å snakke og synge til magen. Bak de 20 melketennene som ligger klare i munnen, utvikles de permanente tennene. Fosteret kan nå få hikke, og den kan strekke seg og lage flere ansiktsuttrykk. Fosterets vekt er ca. 230 gram, og den er 20 cm lang. I denne uken er det mange som får en time til ultralyd, så da kan du se barnet ditt kanskje for første gang.
Uke 19
Armene og beina er nå i proporsjon med både hverandre og resten av kroppen, og i hjernen utvikles sentre for registrering av lukt, smak, lyd, syn og berøring. Hos gutter ligger testiklene fortsatt i bukhulen, rett under nyrene, og vil synke ned i pungen når fødselen nærmer seg. Fosteret er nå 21,5 cm lang og veier ca. 250 gram.
Uke 20
Fosteret har startet å utvikle søvnfaser, og sover nå like mye som en nyfødt. Som regel vil fosteret sove når mor er i aktivitet (vugges i søvn av bevegelser), og våkne når mor hviler eller skal sove. Den første avføringen som vil komme etter barnet er født, mekonium, dannes nå. Nå ligger vekten på rundt 325 gram, og lengden er rundt 25 cm.
Lurer du på hvordan babyen vokser det første året etter den er født, kan du lese her.
Uke 21
Fosteret svelger fostervann, og siden smaksløkene nå sannsynligvis fungerer kan fosteret smake mye av det mor spiser. Forskning viser at dersom foster har vært eksponert for noen smaker under graviditet, var ivrige etter å smake på mat som smaker det samme etter de er født. Mor vil sannsynligvis kjenne bevegelser inni magen nå, og fosteret beveger seg mye, og noen av sparkene kan være ganske kraftige! Nå veier fosteret ca. 400 gram og er rundt 26 cm langt.
Uke 22
Hendene blir større og sterkere, og er nå i stand til å gripe. Hjernen vokser fort, og øyenbryn og hår blir mer tydelige. Navlestrengen blir tykkere, og er nå omgitt av en gelé som forhindrer strengen i å slå knute på seg. Vekten ligger nå på rundt 450 gram, og lengden er omtrent 28 cm.
Uke 23
Fosteret er nå omtrent 30 cm langt, og veier ca. 600 gram. Lungene har nå startet å produsere stoffet surfaktant, som hindrer lungene i å klistre seg sammen og kollapse dersom barnet er for tidligfødt og puster ut. Fosteret hører bedre og bedre, og kan nå skille mellom lyder inni kroppen til mor og utenfor.
Uke 24
Nå kjenner nok mor bevegelser i magen hver dag. Det blir trangere og trangere i livmoren. Pigment har ikke dukket opp ennå, så håret til fosteret er hvitt. Kjenner du små spark eller dytt fra innsiden av magen til partneren din, kan du dytte forsiktig tilbake. Dette er den første formen for toveis kommunikasjon dere har. Vekten har økt kraftig den siste uken og nå veier fosteret 700 gram, og er ca. 30 cm langt.
Uke 25
Fosteret er fortsatt rundt 30 cm langt, men veier rundt 800 gram. Neseborene har startet å åpne seg, og fosteret øver seg på å «puste» ut gjennom nesen. Neglene blir lenger, og øyevippene vokser ut. Dersom barnet blir født for tidlig er det nå økt sjanse for at det kommer til å klare seg.
Uke 26
I denne uken vil fosteret åpne øynene, og hvis du retter et kraftig lys mot magen vil sannsynligvis fosteret reagere. Øynene har ingen farge ennå, men pigmentet vil komme i løpet av de neste ukene. Likevel er det ikke sikkert at barnet vil ha sin endelige øyenfarge når det blir født, det er først ved ett-års alderen at man vet hvilken farge øynene vil ha. Fosteret har nå vokst kraftig, og er ca. 35 cm langt, og veier rett under en kilo.
Uke 27
Når fosteret hører stemmen til foreldrene sine banker hjertet dens litt raskere. Nå er ikke babyen like tynn lenger, for underhudsfettet har begynt å legge seg der det skal. Alveolene i lungene er utviklet, og skulle barnet blitt født nå er lungene derfor i stand til å puste luft, men sannsynligvis med hjelp. Vekten ligger nå på rundt 1,1 kilo, og lengden på rundt 35 cm.
Uke 28
Uke 28 er første uke i tredje trimester, og de fleste foster ligger nå med hodet vendt nedover, som er den posisjonen som er vanligst når fødsel nærmer seg. Blir barnet født nå er det faktisk 90% sjanse for overlevelse. Babyer kan nå drømme, og kan nå regulere sin egen kroppstemperatur. Lengden nærmer seg 40 cm, og vekten er godt over 1 kilo.
Uke 29
Skjelettet er utviklet, men beina er fortsatt bøyelige og myke. Øynene kan bevege seg, og fosteret øver seg på å se ved at den registrerer lysforandringer inne i livmoren. Hjernen, lungene og musklene fortsetter å utvikle seg. Vekten ligger nå på 1,4 kilo, og fosteret er ca. 40 cm langt.
Uke 30
Det begynner å bli trangt i livmoren, men fosteret kan fortsatt bevege seg og sparke. Hjernen har fram til nå vært glatt, men nå begynner utviklingen av furer og riller. Det dannes mer underhudsfett, men dette er hvitt og ikke brunt, og skal fungere som isolasjon og energilager. Fosteret er nå rundt 41 cm langt og veier ca. 1,4 kilo.
Uke 31
Babyen sover mer enn tidligere, og hjernen utvikles raskt. Det er mange milliarder nerveceller som nå forbindes til hverandre. Fosteret har inntatt fosterstilling med beina opp mot brystet, fordi det nå er for trangt i livmoren til å strekke de ut. Vekten ligger nå på 1,5 kilo, og lengden er fortsatt rundt 41 cm.
Uke 32
Babyen sover mesteparten av tiden, men når den er våken øver den seg på å åpne og lukke øynene. Forskning viser at fosteret på denne tiden har hjerneaktivitet mens det sover, så det er stor sannsynlighet for at den drømmer inni magen. Vekt og lengde er nå henholdsvis 1,7 kg og 42 cm.
Uke 33
Veksten går veldig raskt nå og skjelettet blir hardere. Beina i skallen har ennå ikke vokst sammen, og vil ikke det før barnet blir tenåring. Grunnen til dette er at hodet først må klare å komme ut av den trange fødselskanalen, og videre at hjernen vokser i spedbarn- og småbarnsalderen. Fosteret har også nå utviklet sitt eget immunsystem, som er veldig viktig til babyen kommer ut i verden. Babyen er nå rundt 43 cm lang og veier ca. 1,9 kilo.
Uke 34
Fingerneglene når helt ut til fingertuppene, og de kan være så skarpe at barnet kan klore seg selv. Hos noen vil nå babyens hode feste seg i bekkenet, og barnet har dermed gjort seg klar til fødsel, men hos mange skjer ikke dette helt ennå. Vekten har økt mye den siste uken, og ligger nå på 2,3 kilo, og fosteret måler rundt 45 cm fra topp til tå.
Uke 35
Selv om babyen ikke har særlig god plass lenger, kan den fortsatt sparke. Hvis barnet skulle bli født nå er det 99 prosent sjanse for overlevelse, da pustefunksjonene fungerer som de skal. Likevel er det fint å vokse noen uker til inni magen ennå. De fleste ligger nå med hodet ned. Vekten ligger på 2,4 kg, og lengden på 46 cm.
Uke 36
Plassen å bevege seg på er mindre for barnet, men mor skal likevel kjenne like mye bevegelser som tidligere. På utsiden av magen kan man kjenne omriss av for eksempel bein og armer. Fordøyelsessystemet virker ikke ennå, og vil ikke fungere før etter fødselen, da fosteret fortsatt får næringen sin via morkaken. Barnet er nå ca. 47 cm langt, og veier rundt 2,7 kg.
Uke 37
Hvis barnet blir født denne uken kalles det ikke «for tidlig født». Alle viktige organer er modne, og barnet vil være i stand til å puste av seg selv. Mange babyer har hodet fullt av hår når det blir født, men hårfargen kan endre seg senere. Når barnet føler at det er for trangt i livmoren, produserer det et hormon som setter i gang fødselen. Vekten er nå 2,9 kg, og lengden ligger på rundt 48 cm.
Uke 38
Inne i livmoren er det trangt, og barnet prøver aktivt å vende seg mot de lyskilder det måtte få øye på. Mesteparten av det hvite beskyttelseslaget som har ligget på huden dens er nå borte. Fostervannet fornyes hver tredje time, og skal være ganske blankt ved fødsel. Vekten ligger på mellom 3,2 og 3,6 kilo, og lengden er mellom 48 og 53 cm.
Uke 39
Babyen er nå fullbåren. Vekt og lengde er lik som forrige uke. Som regel veier gutter litt mer enn jenter. Refleksene er koordinerte, de kan gripe, snu på hodet, og reagerer på lys, lyder og berøring.
Trenger du en oversikt over Sko-, lue- og klesstørrelser til baby og barn? Sjekk her.
Uke 40
Gjennomsnittsvekt og lengde på babyer når de fødes er 3,5 kilo og 50-51 cm. Har ikke fødselen startet ennå, er de tingen grunn til panikk. Babyen vet best når det passer for den å komme ut. Har det ikke skjedd noe i løpet av uke 42 vil du sannsynligvis bli satt i gang på fødeavdelingen på sykehuset.