Unngå å få flåttbitt i skogen. FOTO: Envato

Hvordan beskytte barna mot flåttbitt

De fleste vet at et flåttbitt er noe man helst bør unngå å få. Men hvordan kan man beskytte seg best mulig, og hva med barna?
annonse

Innhold i artikkelen:

Sommeren er en flott (hehe) tid for å være ute i naturen, men det er også høysesong for flått. Flåttbitt kan være ubehagelig og i verste fall overføre alvorlige sykdommer som skogflåttencefalitt (TBE) og borreliose.

annonse

Det begynner å klø over hele kroppen når samtalen går over på insekter og da spesielt flått. De fleste har sett hvordan flåtten ser ut, og når den i tillegg kan spre farlige sykdommer, er dette virkelig et kryp man vil unngå.

Som foreldre er det viktig å ta forholdsregler for å beskytte barna dine mot flåttbitt. Her er noen tips:

Tips for å beskytte barna

Før turen:

  • Kle barna riktig. Lange bukser og sokker trukket opp i støvlene er best. Bruk lyse klær, da er det lettere å se flåtten.
  • Påfør insektmiddel. Bruk et DEET- eller permetrinbasert insektmiddel på barnas hud og klær. Følg instruksjonene nøye.
  • Snakk med barna, og forklar dem om flått og hvorfor det er viktig å ta forholdsregler.
Uten flått har vi det godt! FOTO: Envato

Under tur:

  • Hold dere på stien: Unngå høyt gress, busker og kratt.
  • Sjekk barna ofte: Gjør en grundig flåttsjekk etter turen, og vær spesielt oppmerksom på steder der huden er tynn, som lysken, armhulene og bak ørene.
  • Fjern flåtten raskt: Hvis du finner en flått på barnet ditt, må du fjerne den så fort som mulig.

Etter tur:

  • Vask klærne: Vask på minst 60 grader for å drepe flåtten.
  • Sjekk barna igjen: Gjør en ny flåttsjekk noen dager etter turen.
Hold dere unna langt gress. FOTO: Envato

Kle barna riktig

Lyse klær er lurt når man går på tur i skogen om sommeren. Dette gjør at det er enklere for dere å se flåtten krype rundt på leting etter et sted å komme til bar hud. Flåtten er svart eller mørk brun, og selv om den er liten kan man enkelt se den på klær som er lyse i fargen. 

Stapp buksa i sokkene. Det kan hjelpe litt.

Reima har faktisk klær de kaller antibite. Disse klærne er behandlet med et insektsavstøtende middel som heter Si Repel Mosquito finish. Dette middelet skremmer vekk insekter som mygg, veps, lus, fluer, og flått. Dette middelet skader ikke insektene, og det tåler minst hundre vask før det mister den avstøtende effekten. Guttelus har både Reima antibite turbukse, og solhatt, som du kan se under. Genseren på bildet er lys og langermet (ikke antibite da), noe som gjør det enklere å se krypende blodsugere.

Obs – Selv om slike klær kan beskytte bra mot flått, er det ikke 100% sikkert. Insekter kan finne veien under klærne, så sjekk etter tur uansett.

Bruk insektsmiddel

Insektsmiddel er en ganske effektiv beskyttelse mot flått, men det finnes ikke mange som kan brukes for de minste barna. Et av de mest kjente flåttmidlene er FlåttA, som blant annet finnes på apotekene. Ellers finnes det også noe som heter Tickless. Dette er en liten elektronisk sak som festes på barnets klær, og som sender ut ultralydpulser som frastøter flåtten. Tickless har 1,5 meters rekkevidde, og har en varighet på minst 6 måneder. Høres fancy ut! Denne er litt mer kostbar enn en flaske FlåttA. Men er dere ekstremt mye ute i skog og mark om sommeren, så er kanskje Tickless riktig for dere.

Snakk med barna

Har du veldig små barn har ikke dette noe særlig for seg. Det vil kanskje bare skremme dem fra å gå i skogen. Men er barna tre – fire år eller mer kan det være fint å fortelle dem om flåtten. Hvor man bør gå for å unngå den, hvordan den ser ut, og hva man skal gjøre hvis man får en på seg. 

Målet er ikke å skremme barna fra å gå på tur, men å unngå unødvendig eksponering i flått-terreng.

Det kan også være lurt å (på en enkel og ikke-skremmende måte) forberede barna på at dere må sjekke rundt på kroppen etter flåttbitt når dere kommer hjem. For eksempel i forbindelse med et bad eller dusj. Dette gjør kanskje at noen barn føler seg tryggere: får jeg en flått på meg og ikke merker det, vil mamma eller pappa finne den når vi kommer hjem.

Barn elsker skogen! FOTO: Envato

Gå på stien

Flåtten trives i høyt gress og buskas. Derfor er det best å holde seg på stien. Enkelt og greit. Finnes det ingen stier der du er, prøv å gå der det ikke er masse vegetasjon som stryker deg langs leggene. Eller gå et annet sted.

Sjekk og fjern

Hold øye med barna og deg selv. Ta en liten sjekk innimellom for å se om du får øye på en liten flått på klærne eller andre steder. Tar du av deg en jakke eller caps – rist den godt før du knytter den rundt livet eller legger i sekken. Kryper det en flått på deg eller barnet, børst den vekk.

Sjekk grundig når dere kommer hjem. Flåtten kan bite seg fast hvor som helst på kroppen (bortsett fra hendene). De mest typiske stedene for flåttbitt hos voksne mennesker er på leggen, bak kneet, lysken, under brystet og i armhulen. Barn blir oftest bitt i nakken, bak øret, i hodebunnen, på ryggen og brystet.

Finner dere en flått som har bitt seg fast, fjern den så raskt som mulig med en pinsett, en flåttfjerner eller med neglene. Prøv å knipe av så mye som mulig.

Slik ser de altså ut når de kravler på hud. FOTO: Envato
Slik ser de altså ut når de kravler på hud. FOTO: Envato

Vaske klær

Etter dere har kommet hjem igjen bør dere skifte klær. Flåtten kan kravle litt rundt på hud eller klær før den finner et sted å bite seg fast. Dette kan gjøres i forbindelse med en kroppssjekk og eventuelt en dusj. OBS – en dusj fjerner ikke nødvendigvis eventuelle flått. Kroppssjekk er viktig!

Turklærne kan du legge i tørketrommelen eller henge opp til tørk i sola. Flåtten tåler ikke tørke og vil fort dø dersom de blir utsatt for sol/vind/varme. Flått vil også dø dersom du vasker klærne på 60°C, så om klærne tåler det, vask dem.

Sjekk igjen

Etter et par dager kan det være lurt å sjekke deg selv og barna igjen. Har dere fått et flåttbitt vil området rundt bittet sannsynligvis ha blitt rødt, og kanskje det sitter igjen noe etter flåtten midt i det røde. Har dere fått et utslett som er større en fem cm i diameter, bør dere kontakte lege. Dette er det vanligste tegnet på Borreliose, og kalles Erytema migrans. Les mer om dette hos Flåttsenteret.

Er du glad i å være ute med barna? Sjekk våre forslag til uteaktiviteter!

Hva syns du om Hvordan beskytte barna mot flåttbitt?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Camilla

Camilla

Hei! Jeg heter Camilla. Jeg er ikke en pappa, men en mamma til to gutter på fire og ett år, og jeg synes det er viktig at pappaene føler seg mer inkludert i alt som har med graviditet og fødsel å gjøre. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har noen spørsmål eller tips!

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Nytt på siden

Nyeste artikler

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE