Ensom i pappaperm? Sjekk ut Barseltreffappen.no

Søk
Close this search box.
OCR / Terrenghinderløp handler om samarbeid og treningsglede. FOTO: Envato

Hvordan begynne med Obstacle Course Racing

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til VJ Shoes Norge
Disse skoene sitter som støpt på glatte røtter og våte steiner. De har også vunnet verdensmesterskapet i Obstacle Course Racing

Som småbarnsforelder er det lett at gamle vaner forsvinner, og da særlig treningsvaner. Det kan også være at du ikke har vært spesielt fysisk aktiv før du fikk barn, og nå har det blitt enda vanskeligere. Obstacle course racing, eller terrenghinderløp, er et morsomt treningsmål som gjør det både gøy og overkommelig å komme i gang med trening.

Man gjennomfører i sitt eget tempo. Passer alle fysikker og nivåer. FOTO: Envato
Man gjennomfører i sitt eget tempo. Passer alle fysikker og nivåer. FOTO: Envato

Hva er obstacle course racing?

Obstacle course racing omtales ofte bare med forkortelsen OCR, og sies å være en av verdens raskest voksende sporter. I tillegg ble denne trenings- og konkurranseformen nylig anerkjent som offisiell idrett av Norges Friidrettsforbund. OCR er en av de mest varierte idrettsgrenene du kan drive med, og du får brukt hele kroppen. Både styrke, kondisjon og smidighet blir satt på prøve, og det beste med det hele er at man

Et OCR-løp kan inneholde mange elementer, blant annet løfting og trekking av tunge gjenstander, balansering, klatring over vegger eller opp tau, krype under vegger eller nett, og forsering av gjørmegroper eller elver. Løpets lengde kan variere veldig ut i fra hvem som arrangerer, men i Norge er det vanlig med enten 5 eller 8 km terrengløp med alt fra 15 til 50 hindre. Dette er perfekt som gave til småbarnsforeldre (hvis man har barnepass da), og vi har flere forslag til morsdagsgaver her.

Kan jeg delta på terrenghinderløp?

Det beste med terrenghinderløp er du behøver ikke være topptrent for å delta. Dette er i stor grad en konkurranse mot deg selv og byr på både utfordringer og mestringsfølelse.

Hvis du vurderer litt å bli med på et terrenghinderløp, så har du kanskje noen spørsmål og bekymringer. Heldigvis for deg har vi en artikkel med vanlige spørsmål om OCR-løp. (kommer)

OCR-løp passer for alle. Det viktigste er å utfordre deg selv. FOTO: Envato
OCR-løp passer for alle. Det viktigste er å utfordre deg selv. FOTO: Envato

Bli med på et OCR-løp

Hele miljøet rundt OCR er tross sin militære inspirasjon, fylt med småbarnsforeldre, helsearbeidere og vennegjenger som vil prøve noe nytt. Stemningen ved løpene er familievennlig, men man føler seg allikevel beintøff når nedtellingen til start begynner. Selve løpene bærer preg av lek og treningsglede. Hinderne gjør at man får beveget seg på andre måter enn man gjør i hverdagen. Det blir krabbing, klatring, dytting og balansering. På mange måter er terrenghinderløp likt det barna gjør i utetid i barnehagen. Veldig moro for voksne, og en overkommelig utfordring som skaper treningsglede og mestringsfølelse.

Couple of athletes showing their medals after a race

Vi i Blipappa.no-redaksjonen har deltatt i OCR-løp både i Norge, Sverige og England. Det løpet, eller løpsarrangøren, vi alltid kommer tilbake til er faktisk i Hønefoss. På den gamle militærleiren på Helgelandsmoen utenfor Hønefoss har gjengen i Bootcamp Hønefoss rigget opp et flott treningsanlegg. Her arrangerer de flotte løp flere ganger i året. De har både barneløp, mosjonistløp på 5km eller 8km. Hvis du er rask nok kan du også melde deg på eliteklassen, for løpet Bootcamp Survivor 8k er faktisk kvalifiseringsløp til de større Europamesterskapene. Les mer om Bootcamp Hønefoss på nettsidene bootcamphonefoss.no. (Ikke sponset lenke).

Ellers kan vi anbefale Barskingen OCR i Østfold og Toughest Oslo. Dette er begge løp som arrangeres årlig, med Barskingen i mai hvert år, og Toughest Oslo i slutten av august eller starten av september. Hos foreningen for norske terrenghinderløpere, NOCRA finner du en kalender med alle årets løp.

Kult utstyr gir motivasjon

En essensiell del av OCR-løp er å bli skitten. De få gangene vi har gjennomført et løp uten å ha gjørme, sand eller støv på oss har vi tenkt «Oi, dette var uforventet». Flere løp innebærer også at man blir våt. Den største utfordringen da er å kle seg riktig, slik at man ikke blir tyngre enn nødvendig eller kald underveis.

Vi ville unngått joggebukse av bomull. Dette er stoff som blir svært tungt når det blir vått, så hvis du ikke har lyst til å komme bukseløs i mål, bør du ha en shorts eller tights av teknisk materiale. En annen ting som kan legge en demper på gleden er våte og kalde sko.

Da vi gikk fra sofagriser til vårt første løp i 2016, oppdaget vi fort at det var greit å ha joggesko med både godt grep og god vanndrenering. Gjennom sosiale medier og elite-videoen til Toughest oppdaget vi orienteringsløpeskoen VJ Irock. Etter å ha prøvd en rekke forskjellige sko, bestemte vi oss for å kjøpe denne skoen som alle de beste løperne i Toughest brukte. Kort sagt, så endte vi med å anbefale denne skoen til alle venner og bekjente – for makan til grep har vi aldri opplevd før.

Jon Albon er verdens beste OCR-løper, og har lenge sverget til VJ Irock-skoene. FOTO: Blipappa.no/alltidfredag.no
Jon Albon er verdens beste OCR-løper, og har lenge sverget til VJ Irock-skoene. FOTO: Blipappa.no/alltidfredag.no

Det er en veldig snål følelse å gå på asfalt med disse skoene første gangen man tar de på. Gummien er så seig at det føles som om skoen henger litt fast når man går. Når man løper i skogen så føles det ut som man har god kontroll og grep når man tråkker på glatte røtter og våte steiner. Skoen har også gode dreningsegenskaper. Selv om man vader gjennom en elv, slipper man å føle at man løper med en vanndam i skoene etterpå.

Vi forstår godt at ele Obstacle Course Racing-miljøet forelsket seg i etter at den britiske verdensmesteren Jon Albon og Toughest-eliteløperne omfavnet skoen for en del år siden. Vi har en teori om at hypen for denne skoen innen OCR-miljøet kommer fra Toughest-eliteløperen Henriette Albon (kona til Jon Albon), som har bakgrunn i orienteringsløper-miljøet.

Kjøp skoene på nett

VJ IRock. FOTO: VJ Shoes Norge
VJ IRock 3 kan kjøpes fra lenken under. FOTO: VJ Shoes Norge

Siden vi kjøpte våre (som fortsatt fungerer like bra som da de ble kjøpt i 2017), har det kommet flere nye versjoner av skoen. Vi ser på nettsidene til vår ganske så nye affiliate-partner VJ Shoes Norge at den nyeste tilgjengelige versjonen av VJ Irock er VJ Irock 3. Den ser utrolig flott ut, men vi har ikke planer om å kjøpe den – for de gamle Irock-skoene våre holder fortsatt. Dette er virkelig en investering som har betalt seg.

Les mer om skoene hos VJshoes.no. (Affiliate-lenke)

Artikkelen inneholder reklame gjennom annonselenker til VJ Shoes Norge
Hva syns du om Hvordan begynne med Obstacle Course Racing?

Tips oss dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan kontakte oss på post@blipappa.no og på Instagram @blipappa.

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med artikler. Jeg står også for webutvikling, grafisk design og videoproduksjon. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.

BLI MED!

BliPappa.no er en ressursportal som tar sikte på å inkludere menn i graviditet, fødsel og småbarnstiden. Har du egne erfaringer, tips eller ønsker? Ta kontakt med oss!

Følg oss på Instagram @blipappa for å få med deg konkurranser, giveaways og gode artikler for alle nye pappaer (og mammaer)!

Gavetips

Se gavetips til småbarnsforeldre, barn og gravide.

SUPERTILBUD

Noen få ganger i året (eller når vi har fått et skikkelig bra tilbud) sender vi ut varsler om konkurranser, giveaways og supertilbud fra våre affiliate-partnere.

Partnere

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE