Med erfaring som kilde er dette en oversikt over ting vi i BliPappa.no mener det er lurt at du kjøper inn før babyen blir født – slik at det blir mest komfortabelt for alle involverte parter.
Nederst i artikkelen har vi allikevel lagt inn en generell liste over ting vi satte pris på den første tiden hjemme med det nye familiemedlemmet. Tips oss gjerne på Facebook dersom du har flere gode tips til innkjøp.
Mat og snacks
Stack opp med mat til både deg og mor. Den første tiden etter fødsel er det nær sagt et ork å gå på butikken, spesielt hvis det også innebærer en lengre kjøretur.
Tenk som at du skal barrikadere deg inne for en zombie-apokalypse. Kjøp frokost, snacks og lettlagde måltider for flere dager (uker!) fremover. Jeg vil gå så langt som å anse at også den gode gamle student-grandisen rett på pappen er innafor i denne perioden. Den første tiden er døgnet og livet snudd på hodet. Den nybakte mammaen er redusert etter fødsel, og det kan gå lang tid før hun er fit-for-fight igjen. I tillegg vil det være lite, dårlig og ujevn søvn på dere begge – noe som kan skape frustrasjon og amper stemning. Da er god mat og snacks en trøst som kan hjelpe med å holde energinivået opp. Fokuset bør være på at dagene skal være så komfortable som overhode mulig.
NB: Har dere kjæledyr kan det være lurt å kjøpe inn nok dyremat, slik at dere minimerer antall turer til butikken de første ukene etter fødsel.

Våtservietter eller kluter
Dere har kanskje plukket opp en gratis babypakke eller to, men noe du aldri får nok av den første tiden er våtservietter eller kluter. Kluter er nok hakket mer miljøvennlig enn våtservietter, men den barnebeken sitter som Smørbukk-karamell i reggis, og da må det til med tungt skyts for å få av det aller verste.
Artikkelforfatter kan fortelle av egen erfaring, at kluter ble fort mangelvare, tross at det var kjøpt inn rikelig. De går til bæsj, gulp, pupp og ymse søl. Du merker fort om du har for få kluter, med andre ord.
Netflix og uchill
Mange førstegangsforeldre får høre to formaninger flere ganger. Den første er «Det blir bedre» og den andre er «Sov når babyen sover». Den siste klarte ihvertfall ikke vi å leve etter den første tiden etter fødselen. Det ble fort til at vi ble sittende og se på det nye familiemedlemmet, og plutselig hadde det gått 45 minutter, og han bestemte seg for å våkne igjen.

Rådet fra redaksjonen i BliPappa.no er å finne noen filmer, serier eller TV-spill dere kan kose dere med sammen når babyen sover. Det blir enda mindre tid til TV og film det neste året, så det er lurt å bruke tiden fornuftig.
Hvis du allerede er en halvblods- eller fullblods gamer, kan vi tipse om TV-spill som har couch-coop (som i gamle dager da man spilte Goldeneye sammen på sofaen), der dere kan samarbeide om å løse oppgavene. Som f.eks. Way Out og It Takes Two (Begge laget av han som lagde den svenske filmen Kopps). Å spille sammen vil bidra til å styrke parforholdet, og dere vil også få flere hverdagstemaer enn bare baby-ting.
En kort oversikt over ting dere trenger til babyen komer
Alt annet har dere nok sett i flere andre lister, men er en kort oversikt skrevet slik at du slipper å lese side opp og side ned om temaer du ikke kan noe om:
Produkt | Informasjon |
---|---|
Barnevogn | Det finnes sykt mange forskjellige typer og merker når det kommer til barnevogner. Du kan få alt fra eksklusive Scuderia Ferrari-vogner til retro-vogner laget av en ivrig dame på Etsy. Det viktigste for deg og din partner er at dere finner en vogn som passer til deres formål. Vi har testet tre helt ulike vogner fra Emmaljunga, Thule og Silver Cross. Testen kommer snart på nettportalen, youtube og Facebook. Et smart økonomisk tips er å se etter en vogn som kan benyttes med både liggedel og sportsdel (betyr i at det to forskjellige «topper» hvor den første passer fra nyfødt til pappaperm, og den andre toppen varer fra pappaperm til barnet vokser ut av vognen). |
Babyseng | Dette er litt det samme som vogn. Mange alternativer, og mange retninger. Noen kjøper barneseng med en gang, andre bruker en bedside-crib eller samsover med babyen i senga. Les mer om samsoving her hos Ammehjelpen.no. |
Stellebord eller stellematte | Stellebord finnes i mange versjoner, og koster alt fra 500-lappen til flere tusen. De gjør for det meste samme nytten – at du slipper å ødelegge ryggen når du skal skifte bleie. Med et stellebord i rett høyde vil du i hvertfall bevare noe rygghelse (fram til du skal begynne å bære dag ut og dag inn). For foreldre med mindre bolig, kan en stellematte på gulvet gjøre samme nytten. Vi valgte det billigste alternativet både for stellebord og stellematte – og kan anbefale VÄDRA stellematte fra IKEA. Den fungerer bra på stellebord, og som rett-på-gulvet-løsning. |
Babynest | Dette hadde jeg aldri hørt om før kona begynte å prate om babynest, og hvor nyttig det var. Dette er en slags myk mini-madrass med høye kanter som kan plasseres rundt i boligen. Min umiddelbare tanke var at dette er noe unødvendig produkt, som vi ikke kom til å bruke noe særlig. Der tok jeg feil. Det viste seg at babynestet var kjempenyttig å ha både på gulvet, i senga og mellom oss på sofaen når vi spilte TV-spill. Det var mye mer betryggende å ha en den rullende lille nyfødte mellom to sikre stoffvegger enn å ha ham liggende rett på sofaen. |
Ammepute | Dette er strengt tatt ikke nødvendig, men vi har testet to versjoner. Den første versjonen var en bananformet sak fra Cozyfix. Denne viste seg å være altfor stor for kona, som ruver 165 cm over bakken i tåsokk-strømpelesten. Deretter kjøpte vi en BBHugme, som var svært populær (gavetips!). kona brukte den både til mattid med babyen, og i sengen som en slags kroppspute. |
Våtservietter eller kluter | Som nevnt i artikkelen over, er dette et must. |
Bleier | Greit å ha i hus, så slipper man flere turer ut. Er ikke mer å si om dette. |