Kolikk er et begrep som vanligvis brukes for å beskrive vedvarende og ukjent smerte hos spedbarn, spesielt i de første månedene av livet. Det er preget av perioder med intens gråt, og det kan være vanskelig å trøste. Dette kan være en utfordrende periode for både babyen, foreldrene, og søsken.
Årsaken til kolikk er ikke fullstendig forstått, men det er antatt å være et resultat av mage-tarm-ubalanse, overfølsomhet overfor stimuli, eller andre faktorer som påvirker nervesystemet til spedbarnet. Kolikk kan være stressende og skremmende for foreldre, men det er vanligvis (og heldigvis) en tilstand som forbedres etter noen måneder.
Kan man gjøre noe for å unngå kolikk?
Siden årsaken til kolikk ikke er helt kjent, er det også vanskelig å komme med noe godt svar her. Men det kan være verdt å prøve ut punktene under, i tilfelle det er noe her som kan være årsak til det som plager barnet ditt.
Riktig matingsteknikk
Dersom barnet inntar mye luft når han drikker, kan det bidra til ubehag og oppblåshet. Pass på at babyen har et godt sugetak når han ammes eller når han drikker av flaske. Det kan også være lurt å holde babyen i oppreist stilling i et par minutter etter matinntak.
Pass på mammas mat
Av og til kan maten som ammende mødre spiser påvirke babyen deres. Det kan være verdt å prøve å unngå mat som for eksempel koffein, sterkt krydret mat, sitrusfrukter, meieriprodukter, mye løk, eller andre matvarer dere mistenker kan ha noe med babyens ubehag å gjøre.
Beroligende teknikker
Det kan være en ide å prøve å bære babyen i bæresele, eller massere magen hennes forsiktig. Det kan også hjelpe å prøve å bære babyen med magen ned, så den lille magen hviler på din underarm. Både nærhet til foreldrene og magemassasje kan hjelpe barnet å roe ned og få opparbeidet gass til å forsvinne ut.
Kontakt helsepersonell
Hvis du mistenker at babyen din har kolikk, er det viktig å oppsøke råd fra kvalifisert helsepersonell. Tipsene over kan testes ut, men fungerer det ikke er det lurt å sjekke med de som kan dette best. Du kan for eksempel ta opp temaet på en kontrolltime på helsestasjonen, eller du kan bestille en time hos fastlegen. De kan gi deg råd og veiledning basert på babyens individuelle behov.
Er du sliten, lei og trøtt? Les denne.