STYR BJØRN & GILBERT I 24 TIMER - LIVESTREAM 12- NOVEMBER

7 sparetips for småbarnsforeldre i 2022

Småbarnsfamilier kan spare penger på ulike måter - her har du syv sparetips for deg som har baby eller småbarn i hus.

Gjennom vinteren og utover i 2022 har vi hatt ekstreme tilstander når det gjelder drivstoffpriser og (for oss søringer også) strøm. Mat er heller ikke langt unna å bli ekstremt dyrt for veldig mange familier.
Her er syv grep du kan ta for å spare penger som småbarnsfamilie.
Noen av disse rådene har du sikkert hørt før, og da kan du notere et poeng i boka di. Det er sikkert noen av dere som et sparetips før, og føler en trang til å skrive på Facebook-posten vår at du allerede er strømsparingens Usain Bolt Ingen sparer strøm raskere enn deg! Gratulerer!

1. Storhandling

Å samle alle ukens små butikkturer til én stor der du kjøper alt du behøver av mat, toalettpapir og annet er en kjempefordel om man har muligheten, noe dessverre ikke alle har. Se det som en challenge å minimere antall turer til butikken. Sett dere ned og utarbeid en ukeplan for middager og andre ting dere behøver til husholdningen. Klarer man å begrense seg til én butikktur i uken, er det mye penger å spare i form av at alle spontankjøpene blir borte fra sluttregningen.

Godteri, brus og alkohol er unødvendige kostnader, men så er det også livssglede.
Det er lov å unne seg litt. ILL.FOTO: Envato

2. Kutt unødvendige kostnader

Dette er et klassisk sparetips som høres innmari enkelt ut, men du vet det er vanskelig. For ting som er unødvendig, er også gøy. Det hele er en avvegning av det klassiske uttrykket «tæring før næring». Hvis du har gått noen år på Blindern kan du se på det som en empirisk reise hvor du utforsker dine indre og ytre motivasjonselementer. For resten av oss, så kan du kan starte med å stille deg selv følgende spørsmål:
Hvor få flasker, sjampoer, og greier klarer du å ha på badet?

Klarer du å la være å drikke brus? Hvor mange strømmetjenester har du gående?

Kløver Barnebutikk i Drøbak er et trivelig sted for brukthandel av både leker, klær og bøker.
Kløver Barnebutikk i Drøbak selger brukte barneklær, leker og bøker. FOTO: Blipappa.no

3. Kjøp brukt eller lei barneustyr

En barnevogn med alt tilbehør kan koste over 10.000 kroner, og plutselig skal du ha en egen vogn for reiser, jogging eller soving i barnehagen. (Vi har også en video om disse tre vogntypene). Strengt tatt er det beste å ha kun én barnevogn – både med tanke på økonomien, og miljøet. Enda bedre er om vognen er kjøpt brukt.

Det finnes en masse selskaper som driver med utleie av barneutstyr som vogner, sykler og klær – og det finnes også en hel bråte med butikker som selger brukt. Her er det mye penger å spare – Sjekk listen på nettsiden vår for å finne noen som er nær deg.

Et lurt sparetips er å ikke kjøpe de dyreste bleiene, men billige er ofte like gode.
ILL.FOTO: Envato

4. Bleier

Det er kult med bleier som har blå strek for å se om babyen har tisset, men er det egentlig nødvendig? Det er mange penger å spare dersom man velger andre bleier enn toppmodellene. Flere av de store matvarekjedene har også lojalitetsprogrammer der du får rabatter på bleiepakker. Et miljøvennlig alternativ er tøybleier. Det kan jeg ingenting om, så da skriver jeg ikke noe om det her.

Småbarnspappaene Calle og Niklas skal lage mat. FOTO: GroGro
Barnmatskjöket på Youtube. FOTO: Gro Gro Barnemant

5. Hjemmelagd barnemat

Råvarer er billigere i innkjøp en ferdige babygrøter, i tillegg er de ofte sunnere også, da det ikke er prossesert varer tilsatt ulike konserveringsmidler eller fargestoffer.

I videoserien Barnmatkjøkkenet (SE: Barnmatsköket) på Youtube finner du inspirasjon til hvordan du selv lager barnegrøt og andre godsaker for resten av familien. Se artikkelen vår om Barnematkjøkkenet her. Husk også å fryse ned mat (hvis du har fryser da) som er til overs, slik at du minimerer matsvinn.

Strømuttak med timer. Kan spare penger det også, men finnes mange smarte apper som gjør samme nytten.
ILL.FOTO: Envato

5. Spar strøm

Alle sparetips i 2022 inneholder selvfølgelig noe om strøm. Som du helt sikkert har fått med deg, så er hovedkostnaden i norske hjem går til oppvarming av inneklima og varmtvann. Vårt sparetips er derfor å laste ned en av de mange appene der man kan følge med på spotprisen i sitt område. Omtrent klokka 13.00 kommer prisene for morgendagen, og du kan planlegge strømkrevende oppgaver som klesvask og bad av unge.

I tillegg er det lønnsomt å bytte fra halogenpærer til LED-pærer, om du fortsatt ikke har gjort det. LED-pærene har også langt mindre varmeutvikling, så de er også en langt mindre brannfare enn gammeldagse pærer med glødetråd. Utenom dette finnes det mange gode strømsparetips på nettet, og vi har samlet tre av de i denne Youtube-filmen. (Kommer)

Familie som sparer penger i sparegris. ILL.FOTO: Rawpixel
ILL.FOTO: Rawpixel

6. Det er ikke utstyret som teller

Markedet drives i stor grad av kjøp og salg, og reklame rettet mot småbarnsforeldre gir inntrykk av at det står et likhetstegn mellom utstyret de tilbyr og det å være en god forelder. Ikke la deg lure! Det er helt andre egenskaper enn utstyr som er viktig for å være en god pappa. Prioriter pengene på det som er nødvendig, viktig eller gir livskvalitet.

Dette tipset er faktisk hentet fra artikkelen 6 økonomismarte tips til ferske fedre av Guro Sollien Eriksen, som hun skrev for Blipappa.no og økonomiappen frid.no. Sjekk ut bloggen hennes på frid.no, der er det mange gode sparetips for alle slags livssituasjoner.

Ikke alle har like god tid. ILL.FOTO: Borodai / Envato

7. Bruk beina – ikke bilen

Ja, jeg vet du sparer tid med å bruke bilen, men småkjøring som barnehage, butikk eller skole er faktisk noe av det som tar mest drivstoff eller strøm. Enten du har skikkelig bil, eller el-bil så er det kaldkjøring (altså kjøring uten varm motor eller batteri) som trekker mest strøm. Har du tid, så la bilen stå, og gjør turen fra barnehagen og hjem til en morsom, opplevelsesrik og stressende opplevelse. (Ja, jeg skrev stressende).

Del artikkelen med noen som trenger det!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit

Gilbert

Gilbert

Hei! Mitt navn er Gilbert! Jeg brenner for at fedre skal bli sett, hørt og tatt på alvor. På BliPappa.no bidrar jeg med lettbeint underholdning, intervjuer med fagpersoner og grafisk design. Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe.
Hva syns du om 7 sparetips for småbarnsforeldre i 2022?

Tips oss på Facebook dersom du savner info eller har temaer du vil at vi skal skrive om. Du kan også bruke kontaktskjemaet på siden.

Tips venner og bekjente om BliPappa.no, og følg oss på Facebook.

Nytt på siden

Nyeste artikler

Fra unnfangelse til fødsel skjer utviklingen av fosteret i rekordfart. FOTO: Shutterstock

Hvordan vokser babyen i magen?

Fra man finner ut at man venter barn er det veldig spennende å følge med på utviklingen der inne, og det skjer jo så fort! Fra to celler til et fungerende menneske på rundt 40 uker – så fascinerende!

Les mer

Rabattkoder

Se vår oversikt over butikker med rabattkoder for deg som finner butikken via BLIPAPPA.NO

FAQ

Spørsmål & Svar for nye pappaer

(kommer snart)

Vinn Valgfri Stokke® LIMAS™ bæresele

Trekning i juni, august og september.

Andre interessante artikler

Flere interessante artikler

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

VINN BADEBALL HVER DAG

HVER DAG I HELE JULI trekker vi en ny Facebook-følger som får en kul badeball i posten!

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Vinn valgfri STOKKE® LIMAS™ BÆRESELE