Gjennom vinteren og utover i 2022 har vi hatt ekstreme tilstander når det gjelder drivstoffpriser og (for oss søringer også) strøm. Mat er heller ikke langt unna å bli ekstremt dyrt for veldig mange familier.
Her er syv grep du kan ta for å spare penger som småbarnsfamilie.
Noen av disse rådene har du sikkert hørt før, og da kan du notere et poeng i boka di. Det er sikkert noen av dere som et sparetips før, og føler en trang til å skrive på Facebook-posten vår at du allerede er strømsparingens Usain Bolt Ingen sparer strøm raskere enn deg! Gratulerer!
1. Storhandling
Å samle alle ukens små butikkturer til én stor der du kjøper alt du behøver av mat, toalettpapir og annet er en kjempefordel om man har muligheten, noe dessverre ikke alle har. Se det som en challenge å minimere antall turer til butikken. Sett dere ned og utarbeid en ukeplan for middager og andre ting dere behøver til husholdningen. Klarer man å begrense seg til én butikktur i uken, er det mye penger å spare i form av at alle spontankjøpene blir borte fra sluttregningen.

2. Kutt unødvendige kostnader
Dette er et klassisk sparetips som høres innmari enkelt ut, men du vet det er vanskelig. For ting som er unødvendig, er også gøy. Det hele er en avvegning av det klassiske uttrykket «tæring før næring». Hvis du har gått noen år på Blindern kan du se på det som en empirisk reise hvor du utforsker dine indre og ytre motivasjonselementer. For resten av oss, så kan du kan starte med å stille deg selv følgende spørsmål:
Hvor få flasker, sjampoer, og greier klarer du å ha på badet?
Klarer du å la være å drikke brus? Hvor mange strømmetjenester har du gående?

3. Kjøp brukt eller lei barneustyr
En barnevogn med alt tilbehør kan koste over 10.000 kroner, og plutselig skal du ha en egen vogn for reiser, jogging eller soving i barnehagen. (Vi har også en video om disse tre vogntypene). Strengt tatt er det beste å ha kun én barnevogn – både med tanke på økonomien, og miljøet. Enda bedre er om vognen er kjøpt brukt.
Det finnes en masse selskaper som driver med utleie av barneutstyr som vogner, sykler og klær – og det finnes også en hel bråte med butikker som selger brukt. Her er det mye penger å spare – Sjekk listen på nettsiden vår for å finne noen som er nær deg.

4. Bleier
Det er kult med bleier som har blå strek for å se om babyen har tisset, men er det egentlig nødvendig? Det er mange penger å spare dersom man velger andre bleier enn toppmodellene. Flere av de store matvarekjedene har også lojalitetsprogrammer der du får rabatter på bleiepakker. Et miljøvennlig alternativ er tøybleier. Det kan jeg ingenting om, så da skriver jeg ikke noe om det her.

5. Hjemmelagd barnemat
Råvarer er billigere i innkjøp en ferdige babygrøter, i tillegg er de ofte sunnere også, da det ikke er prossesert varer tilsatt ulike konserveringsmidler eller fargestoffer.
I videoserien Barnmatkjøkkenet (SE: Barnmatsköket) på Youtube finner du inspirasjon til hvordan du selv lager barnegrøt og andre godsaker for resten av familien. Se artikkelen vår om Barnematkjøkkenet her. Husk også å fryse ned mat (hvis du har fryser da) som er til overs, slik at du minimerer matsvinn.

5. Spar strøm
Alle sparetips i 2022 inneholder selvfølgelig noe om strøm. Som du helt sikkert har fått med deg, så er hovedkostnaden i norske hjem går til oppvarming av inneklima og varmtvann. Vårt sparetips er derfor å laste ned en av de mange appene der man kan følge med på spotprisen i sitt område. Omtrent klokka 13.00 kommer prisene for morgendagen, og du kan planlegge strømkrevende oppgaver som klesvask og bad av unge.
I tillegg er det lønnsomt å bytte fra halogenpærer til LED-pærer, om du fortsatt ikke har gjort det. LED-pærene har også langt mindre varmeutvikling, så de er også en langt mindre brannfare enn gammeldagse pærer med glødetråd. Utenom dette finnes det mange gode strømsparetips på nettet, og vi har samlet tre av de i denne Youtube-filmen. (Kommer)

6. Det er ikke utstyret som teller
Markedet drives i stor grad av kjøp og salg, og reklame rettet mot småbarnsforeldre gir inntrykk av at det står et likhetstegn mellom utstyret de tilbyr og det å være en god forelder. Ikke la deg lure! Det er helt andre egenskaper enn utstyr som er viktig for å være en god pappa. Prioriter pengene på det som er nødvendig, viktig eller gir livskvalitet.
Dette tipset er faktisk hentet fra artikkelen 6 økonomismarte tips til ferske fedre av Guro Sollien Eriksen, som hun skrev for Blipappa.no og økonomiappen frid.no. Sjekk ut bloggen hennes på frid.no, der er det mange gode sparetips for alle slags livssituasjoner.

7. Bruk beina – ikke bilen
Ja, jeg vet du sparer tid med å bruke bilen, men småkjøring som barnehage, butikk eller skole er faktisk noe av det som tar mest drivstoff eller strøm. Enten du har skikkelig bil, eller el-bil så er det kaldkjøring (altså kjøring uten varm motor eller batteri) som trekker mest strøm. Har du tid, så la bilen stå, og gjør turen fra barnehagen og hjem til en morsom, opplevelsesrik og stressende opplevelse. (Ja, jeg skrev stressende).